Vijesti

thyssenkrupp dizalo MULTI imenovano finalistom za prestižnu Nagradu za inovativnost Vijeća za visoke zgrade i urbane sredine

23.01.2018 10:58
  • MULTI je na svijetu prvi i jedini sustav dizala bež užadi i s bočnim kretanjem te jamči još neviđene mogućnosti dizajna i učinkovitosti za gradove budućnosti
  • Pobjednik će biti proglašen na prvoj godišnjoj konferenciji Tall + Urban Innovation u Chicagu u svibnju 2018.

Inovativno dizalo tvrtke thyssenkrupp Elevator bez užadi i s bočnim kretanjem, MULTI, odabrano je za finalistu za Nagradu za inovativnost 2018. Vijeća za procjenu visokih zgrada i urbanih sredina (Council on Tall Buildings and Urban Habitat - CTBUH). Pobjednik će biti proglašen na prvoj godišnjoj konferenciji Tall + Urban Innovation, koja će se održati 30. – 31. svibnja 2018. u Aqua Tower-u u Chicagu.

Godine 2017., dizalo MULTI osvojilo je zlato na dodjeli nagrada Edison Awards, dobilo je nagradu German Design Award te je proglašeno jednim od 25 najboljih izuma godine od strane časopisa TIME.

„Čast nam je da je dizalo MULTI odabrano kao finalist za Nagradu za inovativnost CTBUH-a“, rekao je Andreas Schierenbeck, glavni izvršni direktor tvrtke thyssenkrupp Elevator. „MULTI predstavlja pravu prekretnicu koja ima potencijala da iz temelja promijeni prijevoz u visokim zgradama i urbanu mobilnost budućih generacija.“

MULTI – predstavljen javnosti u lipnju 2017. u thyssenkrupp najsuvremenijem testnom tornju visokom 240 metara u Rottweilu u Njemačkoj – zahtijeva manje osovina manjih dimenzija od tradicionalnih dizala te može povećati iskoristivi prostor zgrade do 25 posto, pružajući dodatne mogućnosti zarade od najma/zakupa prostora. To je posebno važno kad se uzme u obzir da današnja dizala-pokretne stepenice zauzimaju do 40 posto tlocrtne površine visokih zgrada.

Umjesto jedne kabine po osovini koja se kreće gore i dolje, MULTI nudi više kabina koje rade u petlji, slično sustavu metroa unutar zgrade. To rezultira većim kapacitetom prijevoza – do 50 posto – kao i smanjenim vremenom čekanja za putnike. MULTI također zahtijeva značajno manju vršnu snagu – i do 60 posto manju u usporedbi s tradiconalnim sustavima dizala. To omogućava bolje upravljanje energetskim potrebama zgrade i smanjuje investicijske troškove u elektroenergetsku infrastrukturu.

Nagrada za inovaciju prepoznaje najnovije inovacije u projektima visokih zgrada koji su ostvareni u dizajnu, implementirani tijekom gradnje/korištenja, ili temeljito testirani i dokumentirani radi održivosti u visokoj gradnji. CTBUH nagrade predstavljaju neovisnu recenziju novih projekata, koje procjenjuje panel stručnjaka. Nagradama se želi pružiti sveobuhvatan i sofisticiran pogled na te važne strukture, istovremeno zagovarajući poboljšanja u svakom aspektu performansi, uključujući one koji imaju najveći pozitivni učinak na ljude koji koriste te zgrade i gradove u kojima žive.

„Imenovanje za finalista za nagradu konferencije 2018 Tall + Urban Innovation zaista predstavlja vrhunac izvrsnosti u području visokih zgrada“, objašnjava Jury Chair Karl Fender, direktor u Fender Katsalidis Architects. „Priznanje najvećega svjetskog autoriteta za visoke zgrade velika je čast i prilika da prikažemo kvalitetne proizvode globalnoj publici, čime se potiče inovacija u svim disciplinama u našoj industriji.”

Na vrh
Sva prava pridržana 2018 © thyssenkrupp Elevator
Podaci o tvrtki|Pravna pitanja|