Održivost

Stvaranje održivosti mogućom

Održivost postaje stvarnost

Za thyssenkrupp Elevator, predanost smanjenju ekološkog otiska naših proizvoda, procesa i operacija ugrađena je u našu kulturu i mentalni sklop. Zapravo, nalazi se u središtu našeg pristupa održivosti.

Imperativ energetske učinkovitosti

Imperativ energetske učinkovitosti

Golemi porast gradskog stanovništva je nezaustavljiv, što opterećuje prostor i resurse. Kao odgovor na taj porast, a kako bi se sačuvale zelene površine, gradovi postaju sve gušći i vertikalniji. Zbog toga zgradama, sada više no ikada prije, treba veća učinkovitost i komfor.

Globalne potrebe za energijom porast će 20 do 35% tijekom sljedećih 15 godina, a gradovi će biti odgovorni za dvije trećine toga povećanja (vidjeti: Urban Hub). U urbanim okolišima, zgrade su najveći potrošači energije. Naše inovativne tehnologije i paketi za modernizaciju pomažu smanjiti potrošnju energije.

Dizala: Povećanje energetske učinkovitosti zgrada

Nove tehnologije, kao naš TWIN elevator – dvije neovisne kabine unutar jednoga okna – mogu smanjiti potrošnju energije do 27% i prepoloviti potrebe za električnom energijom te povećati iskoristivu površinu poda do čak 30%.

Dizala mogu povećati i energetsku samodostatnost zgrada. U novom One World Trade Centeru u New Yorku regenerativni pogon naših dizala proizvodi dovoljno energije za čitav rasvjetni sustav zgrade. Renoviranje starijih dizala može smanjiti potrošnju energije do 70% i produljiti uporabni vijek dizala za dodatnih 25 godina.

"Današnje energetski neučinkovite zgrade jednostavno se ne mogu nositi s rastućim potrebama za energijom. Odluke koje donosimo danas utjecat će na budućnost gradova. Nužno je da urbani razvoj ostane usredotočen na budućnost i na održivost – za generacije koje dolaze. Ekspertiza i proizvodi već postoje; jedini je izazov brža obnova fonda nekretnina."

Andreas Schierenbeck, CEO, thyssenkrupp Elevator, govor na Globalnom forumu energetske učinkovitosti (EE Global) 2015. u Washingtonu D.C. Vidjeti Urban Hub.

Ugrađivanje održivosti u životni ciklus naših proizvoda

Faza proizvodnje i faza uporabe koja ju slijedi imaju najveći utjecaj u svim kategorijama utjecaja.

Osim toga, znatna ekološka težina pridaje se fazi završetka životnog ciklusa recikliranjem čeličnih komponenti, što predstavlja treću po važnosti fazu u životnom ciklusu dizala.

Prijevoz, instalacija i servis manje su značajne faze u životnom ciklusu.

Nastojimo gradove učiniti boljim mjestima za život, čineći sustave za transport putnika održivijim tijekom čitavoga životnog ciklusa. Ugrađujemo održivost ulažući u rješenja koja podržavaju zelene građevinske certifikacije, kao što su LEED i BREEAM.

Pomažemo transformirati industriju inovativnim rješenjima kao što su MAX, ACCEL, TWIN, MULTI i dr. Smanjuju količinu energije, prostora, resursa i održavanja na lokaciji koji su potrebni dizalima, čineći zgrade “pametnijima” i učinkovitijima.

Razvoj proizvoda

Naši timovi za istraživanje i razvoj (R&D) ponose se projektiranjem “zelenijih” proizvoda i njegovanjem snažnih partnerstava za inovacije. Te se aktivnosti vode Life Cycle Assessment (LCA) studijama temeljenima na normi ISO 14044. Neki od naših proizvoda, kao što su iwalk i ACCEL, u skladu su i s normom ISO 14006, standardom za eko-dizajn koji osigurava da svi ekološki aspekti budu uzeti u obzir tijekom procesa projektiranja.

Globalno priznate LCA studije omogućuju nam mjerenje i usavršavanja ekoloških performansi naših proizvoda tijekom čitavoga životnog ciklusa.

Usklađenost s vodećim načelima sljedećih građevinskih certifikacijskih programa pomaže nam i da utjecaj naših proizvoda na okoliš svedemo na minimum i da poboljšamo ekološki otisak zgrade:

  • Leadership in Energy and Environmental Design (LEED)
  • Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology (BREEAM)

Ovi programi podržavaju održivu gradnju promicanjem niže potrošnje energije, stvaranja okoliša koji je pogodan za zdravlje i dobrobit ljudi te za smanjenje ekološkoga otiska tijekom životnog ciklusa građevine. Pomažu nam da damo svoj doprinos ostvarenju budućnosti nulte energije.

Naši sustavi za prijevoz putnika instalirani su u 1.000 zgrada s LEED certifikatom. 2015. godine naš pogon u Middletonu, Tennessee, postao je prvi pogon za proizvodnju dizala na svijetu kojemu je dodijeljen LEED Gold certifikat za “Postojeće zgrade: Upravljanje i održavanje”. Kontinuirano poboljšavanje učinkovitosti resursa u utjecaja na okoliš pedesetogodišnje tvornice dovelo je do ovoga postignuća.

"Kako idemo prema naprijed, vidjet ćemo sve više zgrada koje će posezati za standardima višima i od LEED-a."

Monica Miller, menadžerica za održivi dizajn s LEED akreditacijom, thyssenkrupp

Smanjenje operativnog otiska

Također, postigli smo znatan napredak u smanjenju našega operativnog otiska. Na našim lokacijama to podrazumijeva:

  • manje emisije CO2
  • smanjena potrošnja vode
  • povećana energetska učinkovitost
  • unaprijeđeno upravljanje otpadom

Primjena norme ISO 14001

Osim našega Programa energetske učinkovitosti grupe (GEEP), norma ISO 14001 za sustave upravljanja okolišem (EMS) usmjerava naše napore. Kao dio thyssenkrupp AG-a, naš je cilj primijeniti normu ISO 14001 u svim proizvodnim pogonima relevantnim za okoliš, kao i u područnim uredima do fiskalne godine 2019./2020. Danas više od 35 thyssenkrupp AG lokacija ima certifikat ISO 14001, a novi slijede.

Cilj učinkovitosti grupe

Cilj učinkovitosti grupe

U fiskalnoj godini 2013./2014. sve poslovne jedinice thyssenkrupp AG-a opredijelile su se za program GEEP i njegove ciljeve. U thyssenkrupp Elevator postavljen je cilj postizanja uštede temeljem energetske učinkovitosti u iznosu od skoro 60 gigawat sati (GWh) do fiskalne godine 2019./2020. To je ekvivalent prosječne godišnje potrošnje 12.000 četveročlanih domaćinstava.

Koristimo ambicioznu normu ISO 50001 za upravljanje energijom kako bismo potaknuli energetska poboljšanja. Naš je cilj primjena norme ISO 50001 na sve relevantne aktivnosti, tj. na stacionarne aktivnosti (osim na naš vozni park) s godišnjom potrošnjom energije većom od 10 GWh. Certifikacija za ISO 50001 u tijeku je u svim našim europskim proizvodnim pogonima, dva u Njemačkoj i dva u Španjolskoj.

Sustavno upravljanje energijom u našim procesima proizvodnje i usluga omogućuje nam da dobro napredujemo prema našem cilju. Moderniziranje komponenti tvornice, ugradnja visokoučinkovitog osvjetljenja i optimiziranje potrošnje goriva našeg voznog parka ključni su pokretači naše učinkovitosti u korištenju energije i resursa.

Na vrh
Sva prava pridržana 2018 © thyssenkrupp Elevator
Podaci o tvrtki|Pravna pitanja|